tisdag 2 december 2008

Succépaj

En fredag för några veckor sedan bjöd jag på denna goda paj, också från samma receptsamling som kycklingpajen, alltså sent 1970-tal.

(För 4-5 personer)
Pajdeg: 4 dl vetemjöl, 200 g smör, 5 msk kallt vatten + ½ tsk ättiksprit
Fyllning: 3½-4 hg rökt skina i ganska tunna skivor, 2 hg färsk spenat eller 1 paket frysta blad, 2½ hg stark ost, salt, peppar och riven muskot

1. Hacka samman pajdegen och ställ kallt en stund.
2. Kavla ut drygt hälfen av degen och kläd en låg pajform. Putsa runt kanten och grädda i 200 grader i varmluftsugn ca 15 min.
3. Förväll under tiden spenaten och pressa ur all vätskan. Hacka den därefter grovt.
4. Ta ut pajskalet, strimla skinkan och lägg hälften i botten av pajskalet och därpå all spenat. Krydda med salt, peppar och muskot. Täck med ett lager ost och därpå resten av skinkan och ett lager ost överst.
5. Kavla ut resten av degen, sporra till remsor som läggs i rutmönster över fyllningen.
6. Pensla med ägg. Grädda i 200 grader i varmluftsugn tills pajen fått fin färg.

Detta blev en annorlunda paj, då det inte finns någon vätska i den. Men jag tycker den var jättegod eftersom jag gillar när det är lite torrt. Servera en god sallad till som du droppat lite olja och balsamvinäger över. Rött vin serveras förslagsvis till, denna gång Lat 42 (12679), Rioja Gran Reserva 2001, 79:-

Inga kommentarer: