tisdag 2 december 2008

Kycklingpaj

Så här i början blir recepten utan bild men ska försöka komma ihåg att fotografera innan vi slänger oss över fredagsmaten nästa gång.

I fredags blev det av att för första gången i mitt liv göra en kycklingpaj. Receptet har jag innehaft från sent 1970-tal, troligtvis från tidningen Femina.

(För 4-5 personer)
Pajdeg: 4 dl vetemjöl, 200 g smör, 4 msk kallt vatten.
Fyllning: 1 grillad kyckling
200 gr champinjoner
1½ msk smör
1½ dl vispgrädde
1 liten burk grillade paprikor
1 litet paket frysta ärtor
peppar, soja, rödvin

1. Hacka samman pajdegen och ställ kallt en stund.
2. Klyv kycklingen och skär i små bitar, likaså grillade paprikorna.
3. Ansa och skölj svampen, fräs den i smör. Tillsätt grädden i omgångar, smaksätt med peppar, soja och vin. Blanda ner kycklingkött, grillade paprikor och ärtor.
4. Kavla ut ½ degen, klä en pajform i botten och runt kanten. Lägg i kycklingstuvningen. Kavla ut resten av degen och lägg som lock, gör ett hål i mitten med äppelpipa. Sporra ut en liten degremsa och ställ runt hålet. Kavla ut sista degresten och sporra ut blad och lägg på locket.
5. Pensla med ägg. Grädda i 200 grader i varmluftsugn i 35 min. Sänk värmen till 175 grader efter 15 min.

Njut denna underbara frasiga paj tillsammans med bistrosallad, tomater och skivade champinjoner. Och därtill ett gott rödvin, t ex Bodega Lurton (6051), Malbec Reserva 2007, 79:-.






Inga kommentarer: